U nastavku se nalaze odgovori na česta pitanja.

Ako niste pronašli odgovor na pitanje, obratite nam se.

Je li omekšana voda prikladna za piće?

Možete piti omekšanu vodu. Potreban je oprez za osobe koje u prehrani ne upotrebljavaju sol.
Za omekšavanje vode mjereno u njemačkim stupnjevima tvrdoće na svaki 1 stupanj tvrdoće dodajemo oko 8,2 mg natrija na litru vode. Osobe koje u prehrani ne upotrebljavaju sol trebaju to uzeti u obzir pri izračunu dnevnog unosa soli. Pijenjem tri čaše omekšane vode dnevno unosimo 344,44 mg natrija što iznosi oko 0,87 g soli. Za primjer to je količina soli u kriški bijelog kruha.

Je li omekšana voda slana?

Sadržaj natrija u omekšanoj vodi povećava se, dok se koncentracija klorida ne mijenja. Slan okus rezultat je kombinacije natrija i klorida. Omekšana voda stoga nije slana.

Može li sol za regeneraciju smole u omekšivaču biti štetna za okoliš?

Sol koja se upotrebljava za regeneraciju omekšivača ne sadržava sastojke opasne za zdravlje ili okoliš. Proizvod ima higijenski certifikat iz Nacionalnog zavoda za higijenu (National Institute of Hygiene). Nadalje, pri omekšavanju
vode na najmanju razinu određenu standardom u zemljama na području JI Europe (otprilike 3 dH – njemački stupnjevi), neznatna količina soli odlazi u odvod tijekom regeneracije.

Potiče li omekšivač razvoj bakterija?

TSamo stajaća voda pogoduje razvoju bakterija. Voda svakodnevno teče kroz omekšivač, stoga nema rizika od razvoja bakterija. Ako vodu ne upotrebljavate u kući dulje vrijeme, npr. dok ste na odmoru, može se aktivirati funkcija u uređaju zbog koje će se omekšivač regenerirati svakih nekoliko dana kako bi se spriječio rast bakterija. Omekšavanje vode sprečava rast opasnih bakterija poput legionele, koja se nakuplja u kamencu.

Uklanja li omekšivač u potpunosti kalcij iz vode, koji je potreban ljudskom tijelu?

Prikladan unos kalcija ključan je za ljudsko zdravlje. Međutim, čestice kalcija koji se rastapa u pitkoj vodi samo se u u ograničenim količinama apsorbiraju u tijelo. Voda koja sadržava kalcij pruža samo mali dio kalcija potrebnog čovjeku. Uloga vode u opskrbi kalcija u potpunosti je zanemariva.

Nije li voda iz slavine već obrađena?

Za vodu iz slavine pretpostavlja se da udovoljava standardima pitke vode. Već je obrađena. Najveća dopuštena tvrdoća vode jest 33,6 dH (njemački stupanj). Ta vrijednost nije štetna za zdravlje, ali znači da je voda vrlo tvrda što dovodi do brojnih naslaga u slavinama, zahodima i nakupljanja kamenca u sustavu. Većina kućanstava u JI Europi upoznata je s problemima koje prouzročuje tvrda voda.

Dovodi li nakupljanje kamenca do dodatnih troškova energije?

Da. Kamenac smanjuje učinkovitost bojlera i procesa grijanja u centralnom grijanju i sustavima vruće vode u kućanstvima. Kamenac debljine 1 mm na površini izmjenjivača topline smanjuje učinkovitost za otprilike 10 % što povećava potrošnju goriva u sličnom iznosu. Procjenjuje se da povećanje troška rada opreme zbog nakupljanja kamenca iznosi otprilike 20 %.

Je li moguće postaviti omekšivač vode u kuću s kućanskim postrojenjem za obradu otpadne vode?

U slučaju odvoda otpadne vode u kućanska biološka postrojenja za obradu otpadne vode savjetuju se mjere opreza. U tim postrojenjima biološki mulj plodno je tlo za bakterije koje pretvaraju naslage u tekućinu. Na prirodan način, ali i zbog klorida u ispiranjima, količina bakterija mogla bi biti premala. To može smanjiti učinkovitost
procesa obrade otpadne vode. Kako bi se spriječili procesi biodegradacije, preporučuje se upotreba agensa koji sadržavaju širok raspon bakterija. To je učinkovit način pomoći obrade otpadne vode. U skladu s time, puštanje otpadne vode iz uređaja u postrojenja podložno je preporukama proizvođača postrojenja.

Što je mekana voda?

Voda je univerzalno otapalo. Kada prolazi kroz tlo i stijenje, voda otpušta i apsorbira minerale (uglavnom kalcij i magnezij) koji pridonose stvaranju kamenca tijekom zagrijavanja vode. Uređaji za omekšavanje koje preporučuje EcoWater, omekšivači, postavljaju se na glavni priključak hladne vode za kuću. Uklanjaju onečišćivače iz vode odgovorne za tvrdoću prije nego što voda proteče kroz vodovodne instalacije i dođe do perilica i ostalih aparata koji su u dodiru s vodom.

Kako mogu obraditi vodu iz vlastitog izvora?

Ta voda često ne zadovoljava standarde pitke vode zbog prisutnosti prekomjernih količina određenih spojeva kao što je željezo, mangan ili amonijak. Pomoći ćemo vam utvrditi problem i savjetovati vas o uređaju.

Kako omekšivač radi?

Unutra se nalazi posebna masa za ionsku izmjenu koji su negativno nabijeni. Ioni koji se tope u vodi, odgovorni za tvrdoću, osobito kalcij i magnezij, pozitivno su nabijeni. Omekšivač uklanja iz vode ione odgovorne za tvrdoću koji se izmjenjuju s ionima natrija i omekšavaju vodu. Ta izmjena iona događa se milijune puta tijekom omekšavanja vode. Tijekom izmjene iona ioni odgovorni za tvrdoću talože se u ionsko izmjeničnoj masi. Kada se kapacitet mase zasiti (obično nakon nekoliko dana, ovisno o tvrdoći i količini potrošnje vode), automatski se regenerira. Zatim otopina vode i soli (tzv. rasol) protiče kroz masu. Ioni natrija u rasolu izmjenjuju se ionima odgovornim za tvrdoću vode te se otpuštaju u odvod.

Pročistači EcoWater omekšavaju vodu i uklanjaju neugodan okus i miris klora koji se često dodaje vodi u slavini zbog antibakterijskih svojstava.

Web-stranica koristi kolačiće. Više informacija u Politici privatnosti.